holzfabrik_logo-01

Raklapok hőkezelése

Amiről ebben a cikkben szó lesz, az a nagyon fontos, immár világméretű kitétel: vagyis, hogy a nyersfából készült csomagolóanyagokat – raklapokat, szállítóládákat – miként szükséges kezelni, mely előírásoknak kell megfelelővé tenni.
A fa csodálatos anyag – minden előnyével együtt. Természetes szellőzést biztosító, rendkívüli mértékben stabil, teherbíró megoldás, melyből – nem utolsó sorban – környezetbarát eszközök állíthatóak elő. Természetessége révén azonban rovarok, gombák, vírusok táptalaja is, melynek okán a csírátlanításról gondoskodni kell. Ennek megfelelni csupán a hőkezelés (HT, azaz Heat Treatment) technológiájának – azaz a fumigálás – alkalmazásával lehetséges.
A hőkezelés minimum 30 percen át tartó, 56 Co-os hőmérsékletnek történő kitételt jelent a raklapokra nézve, melyet szigorúan szabályoznak. Ha nem tennék… • a kórokozók mindinkább elterjednének, körbejárva a világot, • a raklapok, dobozok elveszítenék stabilitásukat és biztonságos mivoltukat, hiszen az olyan élősködők, mint a fenyőrontó fonálféreg, tönkretennék az anyagot, mely személyi sérüléseket és anyagi károkat okozhat.
Ennek kiegészítő és szükséges kezelése a mesterséges szárítás (KD, Klin-dried), melynek során zárt kamrában, ellenőrzött levegő hőmérséklet, illetve páratartalom mellett szárítják a fa szállítóládákat és palettákat, hogy a penészedések mind nagyobb eséllyel elkerülhetőek legyenek.
A raklap kötelezettségei, jelzései
A fa csomagolóanyagok – fa doboz, raklap, rakodólap, fa rekesz – más országokba történő szállítása, illetve onnan történő beszállítása esetén a hőkezelés kötelező. Ezt az IPPC/ISPM 15. számú szabványa szabályozza. Természetesen csakis az ezzel a jellel ellátott fa raklapok, ládák kerülhetnek forgalomba – különös tekintettel az élelmiszeripar területére.
Raklap hőkezelése
Az előírás meghatározza, hogy a szállítóeszközök két szemben lévő oldalán az alábbi jelzéseket szükséges elhelyezni: • XX: ország kódja (pld. HU) • 000: előállító kódja • YY: az alkalmazott eljárás rövidítése, pl.: HT • az ISPM jelzés, embléma
Raklapok, szállító ládák – a követelményeknek maximálisan megfelelve!

SZOLGÁLTATÁSOK

SZAKMAI CIKKEK

Raklapgyártó robotcella

A Holzfabrik Kft. innovatív fejlesztése RAKLAPGYÁRTÓ ROBOTCELLA A Holzfabrik Kft. innovatív fejlesztése Piaci helyzet Az elmúlt két év gyökeresen átalakította a gazdasági- és ipari szegmenseket