holzfabrik_logo-01

Raklapok hőkezelése

Amiről ebben a cikkben szó lesz, az a nagyon fontos, immár világméretű kitétel: vagyis, hogy a nyersfából készült csomagolóanyagokat – raklapokat, szállítóládákat – miként szükséges kezelni, mely előírásoknak kell megfelelővé tenni.

 

A fa csodálatos anyag – minden előnyével együtt. Természetes szellőzést biztosító, rendkívüli mértékben stabil, teherbíró megoldás, melyből – nem utolsó sorban – környezetbarát eszközök állíthatóak elő.

 

Természetessége révén azonban rovarok, gombák, vírusok táptalaja is, melynek okán a csírátlanításról gondoskodni kell. Ennek megfelelni csupán a hőkezelés (HT, azaz Heat Treatment) technológiájának – azaz a fumigálás – alkalmazásával lehetséges.

A hőkezelés minimum 30 percen át tartó, 56 Co-os hőmérsékletnek történő kitételt jelent a raklapokra nézve, melyet szigorúan szabályoznak. Ha nem tennék:

 

  • a kórokozók mindinkább elterjednének, körbejárva a világot,

 

  • a raklapok, dobozok elveszítenék stabilitásukat és biztonságos mivoltukat, hiszen az olyan élősködők, mint a fenyőrontó fonálféreg, tönkretennék az anyagot, mely személyi sérüléseket és anyagi károkat okozhat.

 

Ennek kiegészítő és szükséges kezelése a mesterséges szárítás (KD, Klin-dried), melynek során zárt kamrában, ellenőrzött levegő hőmérséklet, illetve páratartalom mellett szárítják a fa szállítóládákat és palettákat, hogy a penészedések mind nagyobb eséllyel elkerülhetőek legyenek.

A raklap kötelezettségei, jelzései

A fa csomagolóanyagok – fa doboz, raklap, rakodólap, fa rekesz – más országokba történő szállítása, illetve onnan történő beszállítása esetén a hőkezelés kötelező. Ezt az IPPC/ISPM 15. számú szabványa szabályozza.

 

Természetesen csakis az ezzel a jellel ellátott fa raklapok, ládák kerülhetnek forgalomba – különös tekintettel az élelmiszeripar területére.

Az előírás meghatározza, hogy a szállítóeszközök két szemben lévő oldalán az alábbi jelzéseket szükséges elhelyezni:

  • XX: ország kódja (pld. HU)

 

  • 000: előállító kódja

 

  • YY: az alkalmazott eljárás rövidítése, pl.: HT

 

  • az ISPM jelzés, embléma

 

SZOLGÁLTATÁSOK

SZAKMAI CIKKEK

Raklapgyártó robotcella

A Holzfabrik Kft. innovatív fejlesztése RAKLAPGYÁRTÓ ROBOTCELLA A Holzfabrik Kft. innovatív fejlesztése Piaci helyzet Az elmúlt két év gyökeresen átalakította a gazdasági- és ipari szegmenseket és ez alól a faipar sem kivétel. A pandémia és a velejáró következmények nem csak az alapanyag beszerzést tették nehezebbé, hanem egy hatalmas munkaerőpiaci változást is generáltak. Ahogyan minden más terület, a faipar is súlyos munkaerőhiánnyal és főleg kapacitáshiánnyal küzd. A faiparban aktívan tevékenykedő cégként a Holzfabrik Kft. arra törekszik, hogy minél hatékonyabban fejlessze gyártási, logisztikai és beszerzési folyamatait. Az elmúlt pár évben egyre fontosabbá vált az olyan fejlesztések támogatása, amelyek egy

Tovább olvasom »

Fenyő fűrészáru – a sokoldalú faanyag

Fenyő fűrészáru – a sokoldalú faanyag A fa az egyik legrégebb óta használt építőanyag, azonban a modern korban – érthető módon – háttérbe szorult. Szerencsére most éppen fordított tendenciát tapasztalhatunk: az Ember ismét igényt formált arra, hogy visszatérjen önmagához… Faanyag – szép, természetes, tartós Az emberiség kezd beleunni a mai világ mesterséges anyagaiba és ösztönösen vágyunk vissza oda, ahonnan valójában jöttünk: a természethez. A faanyagok által csodássá és meleggé tehető otthonunk – használjuk! Sokunk kedvence: a fenyő Ha az embert arról kérdezik, melyik a szívéhez legközelebb álló fa, a fenyő valahogy a legtöbbünknél előkerül. Sudár termete, tökéletlensége, illata

Tovább olvasom »

A minőségi raklapelemek és fűrészáruk használata alapvető fontosságú – ne engedjen elvárásaiból!

A minőségi raklapelemek és fűrészáruk használata alapvető fontosságú – ne engedjen elvárásaiból! Raklapelemek, fűrészáruk vásárlásakor körültekintően szükséges kiválasztania forrásait, hogy az Ön vállalata is a lehető legjobb forrás lehessen ügyfelei számára! Legyen az Ön cége akár raklapkészítő, akár kereskedő vállalat, bizonyos alapvető minőségbeli kritériumokkal kell rendelkeznie a raklapelem, illetve a fűrészáru tekintetében. Ha igazán elégedett ügyfeleket szeretne maga mellett tudni, a termékek színvonalának kérdése nem lehet többed rangú kérdés. Ehhez azonban kipróbált, minden tekintetben megfelelő fűrészáru és raklapelem gyártó céget szükséges keresnie. Keresse a legjobb forrást! Annak érdekében, hogy Önnel – mint raklapkészítő, avagy kereskedő céggel –

Tovább olvasom »