holzfabrik_logo-01

Logisztika egyéni igények szerint. Gazdálkodjon okosan idővel, pénzzel, energiával!

A Holzfabrik által vállalt feladathoz rendkívül lényeges a fa szeretete, illetve a rendszerben való gondolkodás és a kreativitás. A termelő, szállítmányozó és kereskedő cégek egyik legfőbb célja pedig az ideális csomagolástechnika megtalálása és a logisztika megszervezése – melynek sikeressége nélkül eluralkodik a káosz. A legfontosabb feladat minél ésszerűbben és gazdaságosabban szervezni a tárolási, ki- és bepakolási, illetve szállítási folyamatokat. Mutatunk néhány fogást.

A csomagolástechnika megfelelősége nem hagyhat kívánnivalót maga után – a felelősség óriási. Íme, az okok:

•A vállalatok egyedi gyártósorai számára egyedi kialakítású faipari csomagolási eszközök megléte szükséges, mert a szabványos megoldások nem férnek el rajtuk.

•Figyelmet kell szentelni az áruk stabil tárolásának, szállításának, hiszen nagy anyagi károkat okozhat a helytelen és hibás raklap, csomagolás alkalmazása.

•Lényeges kérdés a biztonság: a nem megfelelően legyártott csomagolóanyag, raklap alkalmazása veszélybe sodorhatja a dolgozók testi épségét.

•Nem szabad továbbá szemet hunyni a felett, hogy olyan csomagolástechnika, illetve raklap alkalmazása, mely nem törődik a helytakarékossággal, tulajdonképpen pénznyelő a cég számára.

Vajon még mennyi árut lenne lehetséges tárolni vagy elszállítani, ha a raklap és a tároló dobozok kialakítása egyénre lenne szabva? És vajon a csomagolástechnika módszereinek alapvető hibái mennyi pénzét veszik el észrevétlenül? Amint Ön rátalál a testreszabott módszerekre és eszközökre, a kérdések megválaszolása értelmetlenné válik.

Úton a cél felé – avagy megalkotni a tökéletes logisztikát

Azt gondoljuk, hogy most nem az a cél, hogy a legutóbbi kérdésekre választ találjunk. Ennél sokkal lényegesebb feladatunk – Önnel, mint cégvezetővel, logisztikai vezetővel, beszerzővel karöltve – arra koncentrálni, milyen másodlagos csomagolási eszközöket válasszunk.

Nézzük az alapvető szempontokat, melyeket egy adott cégnek figyelembe kell vennie, amikor egyedi igényeit kívánja megfogalmazni, megtervezni, elénk tenni:

1. Terhelhetőség

• A terhelhető raklap, fa csomagolóeszköz mindig masszívabb, nehezebb. Ezért teljesen felesleges könnyű árukat – megbonyolítva és megdrágítva a szállítást – terhelhetőbb eszközökön tárolni.

• Emellett a nehéz fajsúlyú áruk mozgatása kevésbé terhelhető megoldásokkal anyagi károkat, személyi sérülést okozhat, így semmiképpen sem szabad vállalni a rizikót.

• Súlyeloszlás: amennyiben a termék lent nehezebb, a raklap, doboz alját szükséges masszív, drágább anyagból készíteni, ám ha az oldala nem igényel erős támogatást, könnyebb, olcsóbb, ezáltal költséghatékony faipari csomagolási eszköz kerülhet alkalmazásra.

2. Méret

• Ha túlméretes áru tárolásáról, szállításáról van szó, a „hagyományos” raklap, fa láda használata nem célravezető.

• A másik véglet természetesen az, ha a szállítandó áru túl kicsi a standard raklap és szállító láda méreteihez. Ebben az esetben Önnek olyan mini raklapokra, palettákra van szüksége, melyek ideális módon tárolják az árut.

3. Forma

• Számos esetben kerülhet szembe a termelő, kereskedő vagy szállítmányozó cég azzal a problémával, hogy a szállítandó áruk formája nem teszi lehetővé, hogy beszorítsuk a hagyományos formájú raklap, illetve szállító láda nem éppen ésszerű keretei közé.

• Ebben az esetben sem szabad a kompromisszumok emberének lennie! Az ésszerűségi alapon működő csomagolástechnika itt is segítségére siet: a Holzfabrik olyan megoldásokat kínál, melyet az áru paraméterei megkívánnak.

4. Lécek távolsága

• Bizonyos esetekben a tárolandó árunak csupán egy keretre van szüksége, melyen biztonsággal megállhat. Ekkor teljesen szükségtelen olyan raklap használata, melyen a lécek szorosan egymás mellett állnak.

• A másik véglet az, amikor a biztonság azt kívánja, hogy a raklap lécei mintegy rések nélkül kerüljenek egymás mellé helyezésre.

5. Csomagolástechnika a speciális igények figyelembe vételével – mert a testre szabás nem luxus!

• Előfordulhat, hogy a tárolandó, szállítandó áru elhelyezése olyan megoldást kíván, hogy a raklap, szállító láda szintezése szükséges. Ha az ésszerűség azt diktálja, hogy a nagyobb felületű raklapra egy kisebbet rögzítsünk – lépcsős jelleggel –, a Holzfabrik áll a rendelkezésére.

• Az áruk okos elkülönítésének lehetősége egy raklapon: használjon osztott raklapot! A helytakarékos és ésszerű tárolás csupán egy karnyújtásnyira van Öntől!

Számos cég téved azzal kapcsolatosan, hogy mennyire merhet egyéni igényeket támasztani csomagolástechnikai eszközei számára. A Holzfabrik arra specializálódott, hogy olyan megoldásokat kínáljon, melyek a leginkább testreszabottak cége, termékei, logisztikája számára – kis mennyiségben is!

SZAKMAI CIKKEK

Raklapgyártó robotcella

A Holzfabrik Kft. innovatív fejlesztése RAKLAPGYÁRTÓ ROBOTCELLA A Holzfabrik Kft. innovatív fejlesztése Piaci helyzet Az elmúlt két év gyökeresen átalakította a gazdasági- és ipari szegmenseket

Raklapok hőkezelése

Raklapok hőkezelése Amiről ebben a cikkben szó lesz, az a nagyon fontos, immár világméretű kitétel: vagyis, hogy a nyersfából készült csomagolóanyagokat – raklapokat, szállítóládákat –